hmyzobraní

Stromy si do kořenů a kmenů něco jak do špajzu začínají ukládat živiny na příští rok,listí stromů se začíná vybarvovat,všichni kolem se budou kochat barvami podzimu a ja zas tento každoroční přírodní rituál budu v capa proklínat bo jak stromy oplešatí Image and video hosting by TinyPiczas jak magor budu hrabat a hrabat a hrabat

biotopek

srpen 2009
Tak jako každé ráno válím pozadí na houpačce s hrnkem kofi, Image and video hosting by TinyPic dneska sem si sebou přibrala foťák že si počíhám na loupeživou veverku co chodí na loupežné výpravy pod lískový ořech a lup chodí zahrabávat bůh ví kde,jak tak sedím a čekám,tupě zírám veverka nikde,začudlíkovala sem na foťáku,nastavila natáčení a pod vlivem tekoucí vody vymazaný mozek v hlavě zrodil zvrhlý nápad,
začala sem natáčet on line můj biotopek, Image and video hosting by TinyPic

zimní radovánky


momentka zima 2009


************
lyžníci na horách - Beskydy 2009



Těsto třené - švestkový koláč s drobenkou

Nedávno při bábovkovém mejdanu zazněl dotaz že či sníh z bílků do těsta fakt nedělám ne není to žádný trik fakt nedělám,někdo může tvrdit,že je pak koláč takový nebo makový,ale já tvrdím že je úplně stejný jak ho zaděláte tak či tak,jak ste akuratnější hospodynˇka a striktně se držíte pečících tradic tak samozřejmě sněhem třenému těstu neublížíte,sníh je důležitý při pečení bublaniny,dortového korpusu,rolády prostě všeho co se peče z takzvaného piškotového těsta,aby byl moučník lehký,provzdušněný,nadýchaný,piškotové těsto je těsto řídké naopak těsto třené má konzistenci hustou a důležitější jak sníh je dobře rozetřít máslo s cukrem ne s vajíčkama ty se přidají až pak a důležité je vše šlehat tak dlouho až se jednotlivé suroviny spojí a pak přidávat postupně další,kvalitu těsta ovlivní taky teplota surovin,proto by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu,nic čerstvě z lednice,nebojte se tohoto postupu,vyzkoušejte a posudˇte sami že kvalita těsta je úplně stejná.

Těsto třené - švestkový koláč s drobenkou


Připravíme si
½ kg mouka hladká,20-25dkg cukru,4 vejce,250 g másla,1/8 mléka (to je 125 ml)1 kypřící prášek do pečiva.Balíček mražených švestek.
Drobenka(posypka)
připravíme si
25dkg polohrubá mouka,15 dkg cukr,10 lžíc oleje, vše zpracovat až se hmota drobí,pokud se nedrobí podle potřeby se přidá buďto tuk a pokud se lepí tak mouku.
Postup
Vysoký pekáč vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou.Cukr s máslem utřeme do pěny,pak postupně přidáváme vajíčka,šleháme až se hmota spojí,do mouky nasypeme kypřící prášek a postupně po lžících přidáváme mouku a mléko,(nikdy nesypeme mouku do mléka vždy dáme jako první mouku a pak přidáme mléko)těsto dobře promícháme až se vše spojí těsto rovnoměrně rozložíme do vymazaného vysokého pekáče a na povrch rozložíme zmrzlé švestky,posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 70 minut při teplotě 180 stupnˇů,pokud se drobenka začíná připalovat přikryjeme pekáč pečícím papírem a v pohodě dopečeme.


pošuci



zpestření dobrovolně povinné podzimní brigády na zahradě

Meruňková bublanina - těsto piškotové

Bublanina se peče z piškotového těsta,použít můžeme ovoce různých druhů a chutí,ovoce může být jak čerstvé,kompotované nebo zmrazené pokud použijeme ovoce mražené před pečením nerozmrazujeme je to moučník rychlý,chutný a jednoduchý,který zvládne i začátečník, tento moučník potěší chutˇovou buňku každého konzumenta.


Meruňková bublanina - těsto piškotové


Připravíme si
1 plechovka merunˇkový kompot(500g),6 vajec,20 dkg cukr krupice,20dkg mouka polohrubá,1 a půl kávová lžička prášek do pečiva,vysoký plech,papír na pečení.
Postup
Vysoký plech vyložíme pečícím papírem,(nebo vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou) merunˇky nakrájíme na kostičky z 6 bílků ušleháme tuhý sníh do kterého po lžících zašleháváme cukr do tuhého vyšlehaného sněhu zašleháme žloutky až se vše spojí po lžících zašleháváme mouku do které jsme přimíchali 1 a půl kávové lžičky prášku do pečiva,vypracované piškotové těsto rozlijeme na plech a stěrkou rovnoměrně rozetřeme,rozložíme na kostičky nakrájené merunˇky a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupnˇů přibližně 20-30 minut,teplota je orientační závisí na velikosti pekáče a množství těsta,troubu neotvíráme dříve jak po 20 minutách,že je bublanina upečená poznáme když do těsta píchneme špejlí a těsto se na špejli nelepí je hotovo.

tidli kultura📞

S novou dobou a převratným vynalezem mobilního tidli bazmechtu bez kterého se dneska neobejde snad už ani batole se změnila i kultura tidlování vyhledáte přislušné číslo co máte uložené pod
příslušným jménem nebo přezdívkou,zmáčknete čudlík a podle slušných pravidel chování se neozve prosím tady xypsilon ale,prosím tady kocovina,nebo výroba rakví v lepším případě prosím tady nikdo není zanechejte vzkaz,raz tež tak našemu mládežnikovi zatidlal tidlibazmecht,mládežník praví dobrý den no sem si povytáhla triko a polechtala svoje ego jak sem ho dobře vychovala,
byl to ale jenom okamžik  bo

vivat křen


No můj milý deníčku,můj drahouš se zas vyznamenal.Z historického hlediska vzato za tu sobotní lapálii vlastně můžou staří slovani bo v zimě v létě se plužili Evropou aby ji osídlili,občas prochladli a kašlali a kašlali z těžkých břemen co sebou vláčeli je zřejmě bolely záda a jejich věčným plužením tež klouby,zřejmě tež požrali kde co a tak i na trávení si vozili sebou vytrvalou bylinu z čeledi brukvovitých se silným hlubokým kořenem,zásobárnu plnou vitamínů a minerálu - křen a všude kde se usídlili ho zasadili,jak se dostali na území dnešního našeho vidlákova zřejmě založili celou křenovou farmu bo všude kde oko dohlédne ze země trčí lodyhy asi metr vysoké s četnými nahoře větvenými řapíkatými listy co na mojeho drahouša působí jak červený hadr na býka a jak podzim zavoní v kuchyni zeleninou,lítá s rýčem kolem dokola jak furyja a ryje a ryje a v žádné čalamádě ani v řepě nebo v zelí křen nesmí chybět.

kýč

Kýč míra vkusu a nevkusu co pro jednoho může být kýč pro druhého umění,nebo taky pro jednoho umění pro druhého kýč,kde jsou hranice a kdo je určuje?V tomto odvětví hraje každý sám za sebe na vrchol nevkusu a kýče byli pasování sádroví trpaslíci dneska sou horší monstra jak trpaslíci bo jak někdy tak hodím oko po zahradách a vidím jakési ty sádrové srny a kolouchy,divoké prasata a podobné zvěrstva v zahradách ve vilových předměstských čtvrtích si pravím zlatý trpajzlík i když žádného takového zahradního skřeta nevlastním bo v době co by náš teďka dospělák procházel pubertou jeden z jeho zvrácených přání bylo mít vlastní domek se zahrádkou a v ní obrovského trpaslíka no a tak sem mu chtěla přání splnit a jak sem v té době na vánoce kupovala dárky v hračkárně sem narazila sice ne na sadrového,ale gumového trpajzlíka
neodolala sem a kupila na výkres namalovala domeček přibalila trpajzlíka a dárek byl hotový,tenkrát můj dárek vyvolal rozporuplné emoce bo mě polovina rodiny pasovala na už totálně vykrachanou existenci a či by se prý neměli složit na léčení,no nic méně trpajzlík zaujmul čestné místo na poličce co sloužila pošukům jako překladiště před transportem do podkroví,raz sme