švestková povidla 🌻

v našem českém kocourkově nebo jak praví můj drahouš blbakově jsou švestičky královny mezi podzimním ovocem bo v jakým podobným kocourkově či blbakově obyvatelstvo prakticky využívá tento lahodný produkt přírody a švestičkářu na tolik jedinečných způsobů,
nejmasovější užití hatlama,patlama paprťála teče to chladí se to pije se to je tekutá švestičková medicínka co pohladí chuťové pohárky a prý i chrobáka zabije,švestičky dají se kompotovat,mrazit,vařit povidla,dají se využít při kulinářských orgiích bo se dají použít jak do sladkých laskomin tak i pod masa pro zažrané masožravce,švestička lahodná podzimní ovocná královna co si svoji chuť i aroma zachová při jakémkoliv způsobu zpracování.Tak zvolala sem Vivat švestky a šla dělat povidla.

Tradičně se povidla vaří z celých vypeckovaných švestek,vaří se dlouho a pomalu v kastrolu,musí se hodně míchat,protože se rády připalují na dno kastrolu pak zhořknou a mají nepříjemnou pachuť a tak nová doba si žádá nové postupy.
Povidla pečená 


Připravíme si
5 kg vypeckované švestky,2dcl ocet,1kg cukr,
strojek na mletí masa nebo čehokoliv,11 skleniček objem 0/3,velký hluboký pekáč.
postup
Pět kilogramů vypeckovaných švestek pomeleme na masovém strojku do směsi nalejeme 2 dcl octa,nasypeme 1 kg cukru,promícháme a necháme 24 hodin odležet.
Po 24 hodinách směs nalijeme do velkého hlubokého pekáče a dáme do vyhřáté elektrické trouby na 170 stupňů vařit 2 hodiny občas promíchat netřepat.
Připravíme si 11 skleniček objemu 0/3
Zhruba po dvou hodinách horkou směs vytáhneme z trouby a opatrně ještě horké naložíme do sklenic,okamžitě zavíčkujeme
otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout do dalšího dne.
A máme hotovo


1 komentář:

  1. Taky tak dělám povidla a nejen ze švestek. Když se to nemusí míchat je to pohoda.

    OdpovědětVymazat

url adresa
http://babcapismenkuje.blogspot.cz/