Těsto třené - švestkový koláč s drobenkou

Nedávno při bábovkovém mejdanu zazněl Image and video hosting by TinyPicdotaz že či sníh z bílků do těsta fakt nedělám ne není to žádný trik fakt nedělám,někdo může tvrdit,že je pak koláč takový nebo makový,ale já tvrdím že je úplně stejný jak ho zaděláte tak či tak,jak ste akuratnější hospodynˇka a striktně se držíte pečících tradic tak samozřejmě sněhem třenému těstu neublížíte,
sníh je důležitý při pečení bublaniny,dortového korpusu,rolády Image and video hosting by TinyPicprostě všeho co se peče z takzvaného piškotového těsta,aby byl moučník lehký,provzdušněný,nadýchaný,piškotové těsto je těsto řídké naopak těsto třené má konzistenci hustou a důležitější jak sníh je dobře rozetřít máslo s cukrem Image and video hosting by TinyPicne s vajíčkama ty se přidají až pak a důležité je vše šlehat tak dlouho až se jednotlivé suroviny spojí a pak přidávat postupně další,kvalitu těsta ovlivní taky teplota surovin,proto by suroviny měly mít stejnou pokojovou teplotu,nic čerstvě z lednice,nebojte se tohoto postupu,vyzkoušejte a posudˇte sami že kvalita těsta je úplně stejná.

Těsto třené - švestkový koláč s drobenkou
Photobucket

Připravíme si
½ kg mouka hladká,20-25dkg cukru,4 vejce,250 g másla,1/8 mléka (to je 125 ml)1 kypřící prášek do pečiva.Balíček mražených švestek.
Drobenka(posypka)
připravíme si
25dkg polohrubá mouka,15 dkg cukr,10 lžíc oleje, vše zpracovat až se hmota drobí,pokud se nedrobí podle potřeby se přidá buďto tuk a pokud se lepí tak mouku.
Postup
Vysoký pekáč vymažeme sádlem a vysypeme polohrubou moukou.Cukr s máslem utřeme do pěny,pak postupně přidáváme vajíčka,šleháme až se hmota spojí,do mouky nasypeme kypřící prášek a postupně po lžících přidáváme mouku a mléko,(nikdy nesypeme mouku do mléka vždy dáme jako první mouku a pak přidáme mléko)těsto dobře promícháme až se vše spojí těsto rovnoměrně rozložíme do vymazaného vysokého pekáče a na povrch rozložíme zmrzlé švestky,posypeme drobenkou a dáme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 70 minut při teplotě 180 stupnˇů,pokud se drobenka začíná připalovat přikryjeme pekáč pečícím papírem a v pohodě dopečeme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

url adresa
http://babcapismenkuje.blogspot.cz/