kolopejka


Můj deníčku zahradníčku je tu zas dušičkový čas a tak se pro uctění památky našich drahých zesnulých kromě různých věnců,svíček a chryzantém vyrojily i různé dekorativní jak mluví můj drahouš capiny,jak mě zas drahouš i přes moje protesty posmykal po marketach sem ho ztrestala a jednu takovou capinku koupila bo proč si v té pochmurné slotě dušišku nepotěšit.Zaujala mě kolopejka,zasazená v květináčku ve tvaru tykvičky bo před časem sem tuto rostlinku měla doma,která díky moji péči chcípla.V době jak sem tuto krásku zamordovala sem ani nevěděla jak se ta ubožačka jmenovala,nedávno sem objevila její podobenku i se jménem a tak i přes ironické poznámky mojeho drahouša sem se rozhodla to s kolopějkou znova zkusit.Nasála sem informace a sou dvě možnosti buď - anebo no každopádně mi zůstane aspoň květináček tykvička.


Kolopejka vděčná
Kalanchoe blossfeldiana
V Číně,Africe na Arabském poloostrově i v Indii rostou divoce,šlechtitele,ale zajímají zakrslé varianty,které jsou hybridy,druhu,který pochází z Madagaskaru.V roce 1930 semena této rostlinky do Evropy přivezl berlínský ob­chodník Blossfeld.V němčině se kolopejce říká Planoucí Ka­tynka podle jasně čer­veného květenství,které na dlouhých stoncích převyšuje lis­ty.Dříve se označovala
taky jako Podzimní oheň co vyjadřovalo sytou a nápadnou červenou barvu květů.Dnes už tyto názvy přesně nevyjad­řují skutečnost, protože nezahrnují nové odrůdy,žlutou, oranžovou, růžovou a vzácně i bílou barvu květů.Nové odrůdy také nezdědí původní kulatou formu růstu.a proto je pěstitelé ošetřují prostředky redukujícími růst.Jejich působení ale druhým rokem pomíjí.
Kolopejka patří do če­ledi Crasulaceae.
Potřebuje málo vody má tmavozelené masité listy ve kterých vodu shromažďuje a proto je vhodná pro ty co notoricky zapomínají zalívat je to sukulent.Zemina by mezi jednotli­vými zálivkami měla vždy vyschnout. Kolopejka potřebuje světlé místo,ale chráněné před prudkým poledním slun­cem,které listy poško­zuje a zabarvuje do červena.K úspěšnému pěstování se doporučuje východní nebo západní okno je vhodná i k pěstování na balkoně nebo terase,chráněné před poledním sluncem,větrem a deštěm.Přihnojujeme celoročně jednou za měsíc,kolopejka se nerosí,dobře snáší pokojovou teplotu,která nesmí klesnout pod 15 stupňů,pokud ji na jaře chceme pěstovat venku,nedáváme ji ven dokud teploty v noci bezpečně neklesnou pod 15 stupňů.Během kvetené pravidelně odstraňujeme odkvetlé stonky,starší rostlinky během růstu prořezáváme,aby měly košatý tvar.Vždy po odkvětu rostlinku přesadíme do nové běžné zeminy pro pokojové rostliny.

Kolopejka je rostlina,které podobně jako vánoční hvězdu,můžeme redukovat její dobu kvetení.Když ji chceme přivést do květu tvoří poupata jen tehdy,když po do­bu minimálně tři týdnu doba denního svitu nepřevýší 10 až 12 hodin.Rušivě může působit i pouliční osvětlení,proto ji přiklopíme lepenkovým poklopem a snížime teploty v noci na minimálně 15stupňů.Při této péči můžeme kolopejku přivést do květu kdykoliv,pokud máte tuto rostlinku a lámete si hlavu proč vám přestala kvést,tak šup s ní pod poklop a dopřejte ji 12 hodin zatmění.

Kolopejku můžeme pěs­tovat ze semen,nebo pomocí vrcholových řízků.Správný termín výsevu je únor/březen,správná teplota pro klíče­ní je asi 20stupňů.Vyséváním semen v různých obdo­bích kvetou kolopejky po celý rok.Ze semen vysetých v březnu nebo říz­ků odebraných v květnu pokvete v listopadu ne­bo prosinci.Záleží na tom, kdy odebereme řízky nebo vysejeme se­mena.

řízkování
Vrcholné řízky by měly být minimálně 5 - 6 cm dlouhé.Nej­spodnější pár listů odstraníme,řízky zasadíme do vlhké rašeliny a dáme do prostředí s teplotou 22stupňů.Zaštipují se špičky nebo postranní výhonky rostliny.

škůdci
Zbytnění a korko­vatění listů je zname­ním,že rostlina je v přílišném chladu.
Pokud se odlamujou stonky,znamená,že je rostlina přemokřená a zasažená hnilobou,můžeme se pokusit rostlinu zachránit tím,že ji okamžitě přesadíme a minimálně dva týdny nezaléváme.
Pokud jsou listy bledé, má rostlina málo svět­la.

1 komentář:

  1. Dobrý návod, jak kolopejku pěstovat. Už jsi poučená, tak by se měla rostlinka u tebe mít dobře. A máš ji teď kvetoucí? A jaké je barvy? Tak ať jste obě úspěšné ;-)))

    OdpovědětVymazat

url adresa
http://babcapismenkuje.blogspot.cz/