Velikonoční šoldra

Jiný kraj jiný mrav,jiné zvyky,nářečí atd.atd.v kalendáři jsou psané velikonoce,jak v některých krajích chodí koledníci s pomlázkama u nás ve slezku jsou velikonoce šmigrust chodí šměrgustníci s karabáčem a jako krajová specialita se peče šmigrustová šoldra,neplést prosím s vánoční štolou.

Velikonoční šoldra


Připravíme si
500 g hladká mouka,1vejce celé+1žloutek,1 kostka droždí(42g),1/8 tuk(hera),1/8 ml mléko,špetka soli 6 nožek uzené klobásy,nebo 1kg uzeného masa.
Dále pak
Pečící papír,vejce na potírání,mašlovačku(může být i štěteček)rozehřátou troubu.
Postup
1/5 kg hladká mouka,vejce,1 kostka droždí,1/8 tuk(hera),1/8 mléko,špetka soli.Nedělám žádný kvásek,vše vložím do mísy,robot vše zpracuje,až těsto nelepí dám kynout. Vykynuté těsto vyválíme na 1,5centimtrů plát,na který rozložíme klobásy,přeložíme jako závin,konce přitlačíme,položíme další klobásy a dovineme,namažeme rozšlehaným vajíčkem,položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 30 minut při 180 stupních. druhá varianta - na tuto variantu zdvojnásobíme dávku na těsto,vykynuté těsto rozválíme na dva 1,5cm pláty,jeden plát přeneseme na plech,na těsto střídavě rozložíme klobásu,uzené maso a druhým plátem přikryjeme a kolem dokola k sobě přitiskneme,namažeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby na 30 minut na teplotu 180 stupňů.


8 komentářů:

  1. AHOJÍČEK MARCELKO,MOC ZDRAVÍM A PŘEJI TOBĚ A CELÉ TVÉ RODINCE KRÁSNÉ PROŽITÍ VELIKONOČNÍCH SVÁTKŮ....JÁ JSEM STÁLE NEMOCNÁ A ASI SVÁTKY STRÁVÍM V NEMOCNICI UVIDÍM PAPA MTR LIBKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravím Libuško,děkuji za přáníčko a tobě taky přeju hezké velikonoce,Jeníčkovi posílám hubánka a přeju ať je líp pa

      Vymazat
  2. Zdenka28.3.13

    Marcelko, zajímavý receptík,přepošlu mládežníkům, my děláme velikonoční "hlavičku" s uzeného masa a spousty natrhaných bylinek,ale ty letos budou chybět.:(
    Přeju krásné a pohodové velikonoční svátky,ať jsi fit a též všichni okolo tebe. Zdravím ze zachumelených Krušných. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. milá Zdeničko na bílou už začínám být alergická myslím,že z toho počasí už nám pomalu začne hrabat někdo asi zhasnul sluníčko tobě taky přeju pohodové velikonoce

      Vymazat
  3. Anonymní30.3.13

    Fukčarinka - Marcelko u nás Šoldra chybět nebude. Já do ní dávám bílou klobásu a uzené. Zadělávám jak maminka uzenou polévkou a můžeme se jí doslova a do písmene s mým Fukčarinkem užrat.Fujky - ujíst, no nezní to tak přesvědčivě jak to užrat, to je pro nás výstižnější. To sedí.
    Přišla jsem ti Marcelko popřát pohodičku,na prdélku dej v pondělí polštářek a nech se od mládežníků ošmigrustovat ať ti zdravíčko vlijou proutky do těla.
    Tak a dám ti tu mou Šoldru z roku 2011, zítra vyfotím až ji upeču.
    No nedám neboť tu nevidím vkládání pchá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravím Marti u nás šoldru dělám s uzeným a se šunkovou klobásou naši to s tou bílou klobáskou nechcou žvýkat a obrázky můžeš vkládat jenom v pismenkárně tady to nejde

      Vymazat
  4. Dnes jsem objevila tenhle recept a jsem moc ráda, kdysi to pekla tchýně a moc mi to chutnalo, jenže tchýně už není a tak jsem se nemohla zeptat co to bylo - a teď má recept - DÍKY.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní22.10.13

      Fukčarinka - já jsem díky hledání receptu na "Šoldru" objevila tento báječný blog!

      Vymazat

url adresa
http://babcapismenkuje.blogspot.cz/