marmeláda a prunus přibuzenstvo

odbornologie praví,že Prunus armeniaca, synonymum Armeniaca vulgaris je strom z rozsáhlého rodu slivoň (Prunus),kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka.Z mojeho laického úhlu pohledu celkem slušne příbuzenstvo co se hojně konzumuje  ve formě tuhé i kapalné,čerstvé i různě zakonzervované,jak udeří sezona teho oblíbeného příbuzenstva jejich specifické vůně i chutě oblažujou chuťové pohárky každého nejenom gurmána u mě  ten vitaminový nářez spouštíi  žhavení cenzoru ve zpominkove hemisféře  na různé ovocné období  mojeho života,

Prunus avium

Třešně,oblíbená letní ovocná mana  jak peckuju  třešně do mrazící ubytovny či na bublaninu si zpomenu jak sme jako děcka co by školni gizdi vikendovali u babičky a přišla třešňova sezona  moja teta,odkojená Babičkou Boženy Němcové coby hospodyňka co přes plot pro pírko skočí,bránila třešňové nadělení vlastním tělem a zavařovala každou pecku a tak sme z pod ruky tetě užírali plným pyskem,ta nás napomínala ve smyslu se z teho užirani  posereme,náš obhájce babička vedla  obhajobu ve smyslu kdo se v životě neposral,hovno si užil
 no a jak naša babička zocelená životem řekla se stalo a  slabší jedinci  si užívali a trhali časové rekordy v běhu na ministerstvo úlevy kdy někteří vysoko nastavené časové laťce nestačili a tutudum před cílem časový limit vypršel a  jak se mluví že zkušenost je nepřenosná bo každý věří te vlastní a kola dějin se točí  bo i z  uhlu pohledu historicke odbornologie se praví že všechno už tu jednou bylo a tak jak přide třešnova sezona do vidlakova se na stejnym stromě na přibuzne větvi historie opakuje, 

Broskvoň obecná -Prunus persica 

i  když na zahradě nám teho  příbuzenstva roste pár kousku celkem úspěš tak to chlupaté prunus persica přibuzenstvo jaksi nemusím i když  každý druh nemusí být nutně chlupatý muj chuťový repertoar není naladěný na persica strunu,občas si pravím čemu vlastně sme to přibuzenstvo sadili,když i potomstvo mu nijak zvlášť neholduje i když potomstvo co by předškolní i školní gizdi měli kachní žaludky a požrali kde co a jak přišla persica sezona sem vařila,mixovala a zavařovala  ovocný  persica ajntopf ze vším možným,jak potomstvo odrostlo do kategorie fajnšmekru prosadilo ovocný ajntopf  bez persica přísady a tak drahouša jako vždycky osvitlo a dostal nápad hodný  lopaty a kupy uhlí bo mě se do teho mejdanu s čistokrevnou  persika přesnídávkou nic moc nechtělo sem se ve smyslu hatlama patlama patlala dva dny na třetí den sem do kumbalu nanosila cirka  na šest desítek zavařených nula trojek,
zhruba tak po týdnu se chýšou nesly tajemné zvuky puk puk puk….potomstvo řečnilo o zvukových efektach ve smyslu,že se nám doma zabydlel jakýsik tajemný skřet a budeme muset zjednat jakésik to vykuřovací duchařské komando po týdnu vlezu do kumbalu a asi tak dobrych pět minut sem rozdychavala kvasný smarad a tajemnou persica přesnídávkovou krápníkovou jeskyni bo nula trojky si tak samy sobě vygirovaly a obsah naplivaly horem i dolem po celým kumbalu a tak  persika v jakým koliv stavu nepřekročí práh mojeho tenkrát vygruntovaného kumbálu,

Prunus armeniaca

Meruňka obecná,oranžová a sladká  pro mě z prunus příbuzenstva nejlahodnější  mana,vitaminama nabušené meruňkové pomlsání zaujímá v našim kumbalu co do počtu nejobsáhlejší kompotéku,meruňky nesuším ani nemrazím bo u těchto  dvou procesu moje chuťové pohárky hlásí nula bodu,mluví se že láska prochází žaludkem tak moje láska ku meruňkám navzdory letitym zkušenostem i historii neprochází jenom žaludkem,ale i střevama a pak následuje horní i dolní přeháňka a závod s časem bo moje meruňková láska mě vede ku přežrání a tak jak se léto zoranžoví  náš kamarád ypsilon pravidelně jezdí na jih naši kotliny zkontrolovat stav vinných sklípků nám kromě opičky na hrbu přiveze i přepravku poctivé domácí prunus armeniaca a naša familie uzavírá sázky na stihne či nestihne no upřímně stane se že občas ta lahodná armeniaca horem vypadne,ale zatím sem na příslušné ministersto vždycky stihla a pak jak vyblita nudla si připravím pekárnu,želirovací cukr a jelimana,

meruňky vypeckuju,jeliman pomele

naleju do pekárny po 20 minutach jak začne pekárna míchat nasypu želírovací cukr

jak pekárna odpíská je třeba zvednot pozadí z gauča,vyzkoušet hustotu,jak vyhovuje vypnout pekárnu,nalít do skleniček a zavíčkovat,

zavíčkované nula trojky dám do mikrovlnky cirka 6 minut,jak odpíská vytáhnu,převrátím dnem vzhůru a druhý den vychladlé vyexpeduju do kumbálu a až se zima zeptá namažu si fajnou domácí bulku jak mluví náš nejmladší marmeládem či tvarohem rozmíchaným tým lahodným prunus pomlsáním.


3 komentáře:

  1. Tak marmeládování je taky moje nejčastější činnost v tomto období. Meruňkovou mám ještě od loňska, tak tu jsem vynechala, ale dělala jsem broskvová pečená povidla a na řadu přijdou švestková. Bohužel, letos nevyšly ostružiny, kterých míváme mraky. Je ten letošní rok dost divný.

    OdpovědětVymazat
  2. zdravím Jitko díky za komentáře a vítám na blogspotu a přeju ať se vám tady daří a letošní rok je fakt divný to máš pravdu

    OdpovědětVymazat
  3. Letošní rok 2023 je fakt divný, přílišné sucho nepodpořilo plody peckovin, navíc v okolí uschly meruňky i broskve, ani na znojemsku nejsou, takže budeme jíst zavařené z minulých let. Třešně jsme si užili, ale taky skončily v bani, protože byly samý červ. Těším se na příští rok, kdy snad nebudou na jaře mrazy a nebude přílišné sucho. Zatím to jistí zásoby z minula, ale snad nepřijde taková bída, aby se pálily zavařené kompoty. Někde už se to letos stalo :-(

    OdpovědětVymazat

url adresa
http://babcapismenkuje.blogspot.cz/