odbornologie praví,že Prunus armeniaca, synonymum Armeniaca vulgaris je strom z rozsáhlého rodu slivoň (Prunus),kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka.Z mojeho laického úhlu pohledu celkem slušne příbuzenstvo co se hojně konzumuje ve formě tuhé i kapalné,čerstvé i různě zakonzervované,jak udeří sezona teho oblíbeného příbuzenstva jejich specifické vůně i chutě oblažujou chuťové pohárky každého nejenom gurmána u mě ten vitaminový nářez spouštíi žhavení cenzoru ve zpominkove hemisféře na různé ovocné období mojeho života,
Prunus avium
Třešně,oblíbená letní ovocná mana jak peckuju třešně do mrazící ubytovny či na bublaninu si zpomenu jak sme jako děcka co by školni gizdi vikendovali u babičky a přišla třešňova sezona moja teta,odkojená Babičkou Boženy Němcové coby hospodyňka co přes plot pro pírko skočí,bránila třešňové nadělení vlastním tělem a zavařovala každou pecku a tak sme z pod ruky tetě užírali plným pyskem,ta nás napomínala ve smyslu se z teho užirani posereme,náš obhájce babička vedla obhajobu ve smyslu kdo se v životě neposral,hovno si užilBroskvoň obecná -Prunus persica
Prunus armeniaca
Meruňka obecná,oranžová a sladká pro mě z prunus příbuzenstva nejlahodnější mana,vitaminama nabušené meruňkové pomlsání zaujímá v našim kumbalu co do počtu nejobsáhlejší kompotéku,meruňky nesuším ani nemrazím bo u těchto dvou procesu moje chuťové pohárky hlásí nula bodu,mluví se že láska prochází žaludkem tak moje láska ku meruňkám navzdory letitym zkušenostem i historii neprochází jenom žaludkem,ale i střevama a pak následuje horní i dolní přeháňka a závod s časem bo moje meruňková láska mě vede ku přežrání a tak jak se léto zoranžoví náš kamarád ypsilon pravidelně jezdí na jih naši kotliny zkontrolovat stav vinných sklípků nám kromě opičky na hrbu přiveze i přepravku poctivé domácí prunus armeniaca a naša familie uzavírá sázky na stihne či nestihne no upřímně stane se že občas ta lahodná armeniaca horem vypadne,ale zatím sem na příslušné ministersto vždycky stihla a pak jak vyblita nudla si připravím pekárnu,želirovací cukr a jelimana,
meruňky vypeckuju,jeliman pomele
naleju do pekárny po 20 minutach jak
začne pekárna míchat nasypu želírovací cukr
jak pekárna odpíská je třeba zvednot pozadí z gauča,vyzkoušet hustotu,jak vyhovuje vypnout pekárnu,nalít do skleniček a zavíčkovat,
zavíčkované nula trojky dám do mikrovlnky cirka 6 minut,jak odpíská vytáhnu,převrátím dnem vzhůru a druhý den vychladlé vyexpeduju do kumbálu a až se zima zeptá namažu si fajnou domácí bulku jak mluví náš nejmladší marmeládem či tvarohem rozmíchaným tým lahodným prunus pomlsáním.
Tak marmeládování je taky moje nejčastější činnost v tomto období. Meruňkovou mám ještě od loňska, tak tu jsem vynechala, ale dělala jsem broskvová pečená povidla a na řadu přijdou švestková. Bohužel, letos nevyšly ostružiny, kterých míváme mraky. Je ten letošní rok dost divný.
OdpovědětVymazatzdravím Jitko díky za komentáře a vítám na blogspotu a přeju ať se vám tady daří a letošní rok je fakt divný to máš pravdu
OdpovědětVymazatLetošní rok 2023 je fakt divný, přílišné sucho nepodpořilo plody peckovin, navíc v okolí uschly meruňky i broskve, ani na znojemsku nejsou, takže budeme jíst zavařené z minulých let. Třešně jsme si užili, ale taky skončily v bani, protože byly samý červ. Těším se na příští rok, kdy snad nebudou na jaře mrazy a nebude přílišné sucho. Zatím to jistí zásoby z minula, ale snad nepřijde taková bída, aby se pálily zavařené kompoty. Někde už se to letos stalo :-(
OdpovědětVymazatNazdar babi, ozývám se už z nového bytu v Brně. Takže co jsem v průběhu minulých let zavařila nebo zakonzervovala, budu natahovat sem z chalupy. Musela bych všechno koupit, takže co jsem poslala sestře, teď se může postupně vracet ke mně. Má toho plnou komoru a při jednom člověku už to nespotřebuje. Tehdejší práce s úrodou se vyplácí.
OdpovědětVymazatJak ti rozumím - taky jsem zpracovala všechno. A u tebe o tom čtu humorné psaní ;-)))