Do prunus příbuzenstva neodmyslitelně patří Prunus domestica,švestičky,královny mezi podzimním ovocem, lahodný produkt přírody co se dá zpracovat na tolik jedinečných způsobů, dají se kompotovat,mrazit,vařit,sušit,kapalnit,zkapalněná Prunus domestica se užívá jako tekutá švestičková medicínka co pohladí chuťové pohárky a prý i chrobáka zabije, podzimní ovocná královna co si svoji chuť i aroma zachová při jakémkoliv způsobu zpracování,
jak udeří sezona Prunus domestica,vypukne poločas kapalnění bo to je cosik jak náš národní sport v době mojeho dospívání obecní palírny patřily do vědeckofantasticke kategorie se zkapalňovalo u místního domácího profi zkapalňovače a to na černo odborně proti zákonně jinak řečeno na tajňocha,jak my máme dlouholetého kamaráda ypsilona můj tata měl kamaráda odnaproti Jaryna,ten rok úrodě švestek nebyl příznivě nakloněný a i když můj tata s kamarádem Jarynem lítali po dědině i po okolí a posbírali každou pecku plnou bečku nenasbírali a tak plán ze skapalněním produktu u místního zkapalňovače neklapnul bo místní zkapalňovač vyžadoval co do množství bečku plnou bo pro jakousik dřistku nebude topit pod kotlem bo prý chlopi je to nerentabilní
v té době nám ve chlívku chrochtali dva bravci a tak teta Tonča co robila v místní knajpě pro naše bravky slívala zbytky piva do kiblu a tak tata
pravidelně tři krát v týdnu za svůj
ukrajinský vehykl zapojil vozíček a pedajloval pro kible ze slyvkami a jak
pravil dva kousky na stojáka, místní knajpa fungovala jako informační středisko kde
se prokibicovalo všechno od bombarďáku paní Novotné až po rady jak zkapalnit
půl bečky kvasných slivek a tak jak se jeden z místních kibicu chvástal,že
má po pradědovi na půdě v seně zakopaný jakýsik ten domácí zkapalňovač
tata s Jarynem kibica ukecávali a upláceli až kibic vyměknul a zkapalňovač
jim zapůjčil a tak jak čas plynul,slivky u Jaryna ve stodole úspěšně kvasily,Jarynova
Mařka zkapalnění slivek v jejich stodole urputně odmítala bo tam parkoval jejich
rozharatany trabant co čekal na mechanika, múj tata doma kroužil kolem naši
macešky jak racek kolem parníku a macešku systematicky ukecával a sliboval hory doly
až maceška stejně jak kibic vyměkla bo jak se mluví naše maceška byla dobrák od
kosti,
jak střely sme vyletěli ven,venku s vajglem
v hubě stáli vykulený tata s Jarynem od naproti letěla Jarynova Mařka ta pohotově porvala štachetu z opravovaného
plotu a s nevybíravým slovníkem na rtech Jaryna i tatu zlátala,naša
maceška jak viděla zdemolovaný vařtat s jiskrou
v oku porvala perlik co se tam válele u plotu a zapůjčený zkapalňovač po
pradědovi rozmlátila ve smyslu oko za oko zub za zub i když nevím či v tym ten zkapalňovač
nebyl nevinně bo nepřiměřeně pod kotel přikládali tata s Jarynem a pecky z kvasných
slivek přicpaly víko zkapalňovače a pak bum,tlaková vlna rozstřelila okno,bandaska
s celým obsahem ležela vyblita na zemi a víko vystřelené jak z praku zacílilo
do kompotéky a s kompotama se
válelo na jedné hromadě rozbitých zavařenin spolu s kastrolama a různýma
čuramentama
ten rok byli
tata s Jarynem bez švestkové medicíny a my bez kompotu, ale nám s bráchou
jak se příroda zašvestkuje vyrazí vzpomínkový úsměv od ucha k uchu na Jarynovou
Mařku odnaproti a na štachetu z plotu jak masírovala hřbety našeho taty a
Jaryna a na jiskru v oku naši
milované macešky jak se oháněla perlikem co poslal kibicuv zkapalňovač po
pradědovi na smetiště zkapalňovacích dějin.
Povidla z domácí
pekárny
Jako mladé
nešikovné nemehlo jsem se do povidel nijak nehrnula bo moje babička vždycky
pravila,že povidla se musí vařit pomalu a dlouho,čím déle tím lépe a tak
povidla dusila i dva týdny no ono se to na tych kachlových kamnach babičce povidlovalo,ráno
se zatopilo,ukuchtila se snídaně pak se vařil oběd,povidla se někde v rohu probublaly,pak
vychladly a tak furt dokola no ale zkuste to na plynovým sporáku,buďto spálený
oběd nebo povidla anebo nohy zaražené v krku od postávání u sporáku a tak na
babiččina povidla už zůstala jenom chuťová vzpomínka,tak nevím co by na můj
nápad uklohnit povidla v domácí pekárně řekla moje babička,ale že nová
doba si žádá nové postupy jsem to vyzkoušela.
suroviny
2kilogramy
vypeckovaných švestek,1kilogram želirovací cukr,šťáva z jednoho citronu
Švestky jsem rozemlela v jelimanu,
rozemleté švestky nalila do pekárny,nastavila hodinu na pečení,pak jsem dala program marmeláda,jak se lopatky spustily do pohybu přidala jsem želirovací cukr,šťávu z citronu a nechala program dojít do konce,
horké nalila do sklenic,zavíčkovala a na pět minut do mikrovlnky pak dnem vzhúru nechala vychladit,
povidla mají barvu a konzistenci marmelády,ale chuť povidel je nezaměnitelná sice nevím jak by je vyhodnotila moje babička,ale drahouš můj prunus domestica výrobek vyhodnotil jako marvidla a tak marvidla budou v zimě svou chutí hladit naše chuťové pohárky,protože na domácím grahamovým chlebu jsou marvidla lahodný produkt přírody z královny podzimního prunus příbuzenstva.
Ahoj, babčo, posílám ti předvánoční pozdrav. Možná si na mne ještě vzpomínáš, chodila jsem kdysi dávno na tvůj barevný blog (ten původní) a hrála jsem u tebe slovní fotbal. Založila jsem si teď blog a v úvodním článku (Úvodem) na tebe vzpomínám. Zdraví Tě Hanka ☺
OdpovědětVymazatzdravím milá Hanko jo jo moc dobře si vzpomínám to se nedá zapomenout na tvojem blogu už jsem pár krát byla a super dala jsem si do záložek,děkuji za písmenka měj se moc moc krásně🌸
VymazatFukčarinka zdravím back a posílám přání zdraví bez toho covida.��
OdpovědětVymazatzdravím Marti a taky přeju príma pohodové dny🌸
VymazatNastal čas otrhat dozrálé švestky a souseda zrovna včera z nich vařila povidla. Spíš pekla, ale jsou eňo ňúňo, takové v kvelbu nedostaneš.
OdpovědětVymazatJo, letos někde kadlátky jsou a někde ne. U mě je mám a dost, u sousedy na 5 stromech dost, ale samý červ. Ale soudek na šlihovicu už má naschráněný, bude pálit, ale letos málo. Umřel nám Vašo Patejdl, manžel sousediny dcery, který měl místní šlihovicu rád, ale jen jako pochutinu. Proto menší množství nevadí ;-)))